Ländryggen är en mycket känslig del av människokroppen som består av fem kotor med en disk placerad mellan varje kota.
Dina diskar i din ländrygg är geléartade och består av en yttre, mjukare del och en fastare kärna.
Du har även fyra olika muskler samt en hel rad nerver och nervrötter, bland annat kroppens längsta nerv – ischiasnerven.
Eftersom ländryggen består av så många olika delar samt är placerad på en del av kroppen som används ofta och på en rad olika vis är den också ofta utsatt för skador och värkproblematik.
Det är alltså ganska lätt att du får skador och ont i ländryggen.
En så enkel sak som att sitta ned lägger en stor belastning på din ländrygg och blir, i längden, direkt skadligt.
Boka behandling här
Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada. Våra behandlare är Leg. Naprapater och Kiropraktorer.
Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.
Klicka på din stad och boka en tid direkt
Vanliga problem & sjukdomar i ländryggen
Bland de vanligaste problemen vi människor upplever med ländryggen återfinns sådant som ryggskott, ischias, diskbråck och muskelstelhet och värk.
Ofta går det inte att hitta en direkt orsak till värk i ländryggen, speciellt vid akuta tillstånd.
Om problemen varat i över sex-åtta veckor ökar möjligheten för att ställa en säker diagnos.
Lyckligtvis behövs inte alltid en säker orsak till hur skada uppstod för att behandla problemet.
När du besöker en av våra naprapater eller kiropraktorer utför denne en genomgående behandling i syfte att lokalisera problemområdet för att erbjuda den bästa behandlingen.
Vid besöket kan uppdagas att dina problem är av en större och mer komplicerad grad varvid din kiropraktor eller naprapat kommer att skicka dig vidare till en läkare. Där läkaren fortsätter undersökningen och eventuell behandling samt, i svåra fall, operation.
Viktigaste orsakerna till problem i ländryggen
Även om det ofta kan vara svårt att identifiera den direkta orsaken till ett specifikt akut problem med ländryggen så finns det en rad kända faktorer i dramat.
Dina problem med ländryggen och ryggvärk är exempelvis åldrande av diskar, benskörhet och hoptryckta kotor, inflammatoriska ryggsjukdomar, tumör, frakturer, viss kotförskjutning och infektion i en eller flera kotor eller diskar.
Bland de ovanliga varianterna finns gynekologiska tillstånd, prostatasjukdomar samt andra sjukdomar som berör organ i underlivet.
Även vissa neurologiska åkommor så som MS kan ge symptom i ländryggen. I samband med graviditet kan förändringar i underlivet även de leda till värk i ländryggen.
Flera av dessa orsaker, så som inflammatoriska ryggsjukdomar samt kotförskjutningar, är ofta resultatet av felbelastning eller överbelastning av ländryggen.
Det kan handla om upprepade, ovana men monotona rörelser som vi snöskottning eller krattning. En längre tids eller upprepad stillasittande är även det en bidragande orsak till smärtor i ländryggen.
Tunga lyft eller att bära tungt kan orsaka ordentliga problem om de inte utförs på rätt sätt, det är lätt att belasta snett eller att lyfta med ryggen istället för med benen.
Det går utmärkt att behandla dessa ländryggsbesvär. Boka ett första besök för diagnos, behandling och hjälp med stärkande övningar idag.
Förebygga problem
Du kan förebygga de problem som kan uppstå med din ländrygg som uppkommer till följd av exempelvis stillasittande, tunga lyft, felbelastning eller överbelastning.
Att stärka rygg- och magmuskler är det första och viktigaste steget. Om du redan har ryggbesvär kan simning eller cykling vara bra alternativ då de inte belastar ländryggen speciellt mycket.
Promenader är naturligtvis väldigt bra och mycket effektivt.
Du kan även konsultera en tränar på ditt gym för att få information av de bästa maskinerna och övningarna för din rygg och dina magmuskler.
Att stretcha är också viktigt då långvarigt spända muskler kan orsaka triggerpunkter som du sedan inte kan stretcha dig fri från.
Om du fått triggerpunkter eller inte kommer du få klarhet i hos oss.
Din naprapat eller kiropraktor kan även hjälpa dig genom att behandla dessa punkter så de slappnar av och således förhindrar att de ger dig upprepade och långvariga problem.
Om du tillhör dem som blir sittande under längre stunder i exempelvis en arbetssituation så bör du hitta någon minut med jämna mellanrum där du reser dig upp och promenerar runt lite, stretchar nacke och axlar och skakar lös kroppen.
Det låter som en liten sak och kräver väldigt lite tid under en dag men kan betyda skillnaden mellan en smärtfylld och en smärtfri tillvaro. Se de minuterna som en investering i framtiden.
En till synes liten detalj som ändå har stor betydelse är ditt val av skor.
Att promenera runt i skor som har dålig passform leder till en snedbelastning eller felbelastning på ryggen vilket kan orsaka stora problem i framtiden.
Det är väl värt de där extra kronorna för att införskaffa ett par skor som passar just din fot och som låter dig promenera med en jämn belastning för att förhindra rygg- eller höftproblem.
Bra behandlingar av ländryggen
Om du trots allt haft oturen att drabbas av besvär i ländryggen finns en lång rad behandlingar för att hjälpa dig att bli smärtfri och problemfri.
Din behandling hos inleds med att du att får genomgå en noggrann undersökning av ditt tillstånd. Det ger svar på var dina problem sitter.
Du kan få behandling på plats, beroende på vilken skada du drabbats av, där exempelvis en justering kan ingå eller ett uppmjukande av dina muskler.
Du kan även få råd och information om rörelser och övningar du själv kan göra hemma. Vilka kan hjälpa dig bli smärtfri och/eller förhindra framtida och långvariga problem.
Skulle det röra sig om en svårare skada kan du bli skickad vidare till en läkare för vidare undersökning.
Hos läkare kan du bli skickad på en röntgenundersökning och i vissa fall även en skiktröntgen. När läkaren väl fastställt din diagnos kan du rekommenderas vila, få antiinflammatoriska mediciner och smärtstillande.
Vid mer komplicerade tillstånd, som diskbråck, kan en operation bli aktuell.
Där handlar det antingen om att åtgärda skadan eller att helt sonika bli smärtfri (en s k smärtoperation).
Efter din behandling hos läkare kan du remitteras vidare till en sjukgymnast eller själv välja att besöka en kiropraktor eller naprapat för uppföljande behandling och förebyggande åtgärder.
När bör du söka hjälp?
Om du går runt med värk i ländryggen och tänker att det säkert går över riskerar du att lämna en skada obehandlad.
Om detta pågår under längre tid kan de resultera i permanenta problem eller ökade svårigheter som blir mer svårbehandlade.
Ju tidigare du söker hjälp desto större chans är det att åtgärden som krävs för att komma tillrätta med problemet är ganska simpel och snabbt avklarad.
Även om du anser att värken kanske är liten nu så riskerar du att den bara blir värre, så sök hjälp för att komma tillrätta med dina problem i tid.