Boka här: 0770 – 17 50 52

Lumbago

Lumbago ischias. Vad är det?

Du må ha hört om lumbago och du må ha hört om ischias, men vad är då lumbago ischias? För att ta reda på det här behöver vi bryta ner de olika betäckningarna. Lumbago kan beskrivas som en smärta du känner av i ländryggen, men inte i benen. När den här smärtan även gäller i benen brukar det kallas för lumbago ischias. För mer djupgående information bör du fortsätta att läsa. Den här texten berör nämligen orsakerna till varför man drabbas av lumbago ischias, vad symptomen är samt tips och råd på hur du snabbare kan återhämta dig och undvika framtida skador.

BOKA EN TID HOS OSS

Boka behandling här

Hos oss får du snabbt träffa rätt behandlare för just din skada. Våra behandlare är Leg. Naprapater och Kiropraktorer.

Vi har kliniker i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund.

Klicka på din stad och boka en tid direkt

Stockholm Göteborg Malmö Lund

Hur vet jag att jag har lumbago ischias?

lumbago ischiasOm du känner en smärta både i benen och ryggen är det tryggt att anta att lumbago ischias ligger bakom det.
Smärtan uppstår ofta hastigt utan förvarning, huvudsakligen under morgontimmarna när du precis ska lämna sängen. Du må känna dig stel och märka av en smärta i ryggen som kan fortsätta ner mot skinkan eller ljumsken. Det är för det mesta endast på en av sidorna som man känner en mer prononcerad smärta. Du kan oftast räkna med att den mest häftiga smärtan avtar efter några dagar. Efter ett tag kan vadernas och lårens muskler bli svagare. Dina reflexer kan även försämras.

Varför har jag lumbago ischias?

Att precisera de exakta anledningarna till varför man får lumbago ischias är ingen dans på rosor. Även om du rådfrågar din läkare kommer du med största sannolikhet inte få ett specifikt svar. Ryggsmärtor kan nämligen ha sin grund i diverse platser i ryggen. Du kan känna smärta av problem som uppstått i muskler, diskar, ledband eller leder mellan kotor. Det är endast vid sällsynta tillfällen som smärtan har sin grund i en sjukdom eller skada, exempelvis vid reumatisk sjukdom. Detta kan leda till smärta i ländryggen. Ett par potentiella orsaker till lumbago ischias är överbelastning av dina muskler, felbelastning av ryggen, opassande skor eller tidigare knäskador. Det är inte heller sällan man får lumbago ischias efter utförande av rörelser som man mindre erfarenhet av. Dessa kan omfatta till exempel tyngre luft, ett jobb som saknar variation eller när du skottar snö.

Tips för vardaglig behandling av lumbago ischias

  • Om du inte har något annat val än att stå upp under en lång tid är det viktigt att inte lägga all vikt på ett av dina ben.
  • Undvik att använda en vanlig väska och byt istället till en ryggsäck. På så sätt slipper din kropp böjas åt ett håll.
  • Vid lyft bör du veta det korrekta sättet för att vara skonsam mot din rygg. Böj dina knän istället för att böja ryggen när du ska lyfta någonting från marken.
  • Se till så att du inte sover på en madrass som är för mjuk. Du bör inte heller använda tjocka kuddar, då de tvingar nacken att böja sig på ett onaturligt sätt.
  • Ge upp rökningen. Näringsförsörjningen i ryggens diskar samt muskulaturen i ryggen försämras av tobak.
  • Köp rätt skor för motion. Om du inte är säker på vad som passar dig går det utmärkt att fråga i närmaste sportklädesaffär.

Här kan du läsa mer ingående om : Ischias, Ischias symtom och Falsk Ischias.